Upplev djuren och naturen i Afrika

Resetips & resevillkor

Pass

Giltigt pass måste medtagas samt vara giltigt 6 månader efter hemresedatumet. Gäller samtliga resenärer.

Visum

Nordiska medborgare måste ha visum. Antingen fixar man det före resan på respektive ambassad eller när man anländer till Tanzania/Kenya (obs, dessa regler kan ändras med kort varsel och vi råder dig att kontrollera vad som gäller just för ditt avresedatum). Priset är idag USD 50/person och du betalar det i kontanter vid ankomst på flygplatsen.

 

Språk

Engelska och Swahili är de stora språken i Tanzania och Kenya. Sedan tillkommer arabiska (framförallt på Zanzibar) samt ca 100 olika lokala språk. Engelska är ett av huvudspråken och detta klarar du dig därför långt med!

Pengar

Euro och US Dollar går att använda på många ställen, men till dålig kurs. Man kan ta ut lokal valuta i uttagsautomater (Arusha, Dar-Es-Salaam), alternativt växla på bank. Undvik att växla på gatan.

Bästa tidpunkten

Det fungerar bra att besöka Serengeti Naturreservat under årets alla månader, men vissa tidpunkter på året kan vara att föredra.

Den torra perioden:

Under Juni- Oktober är det generellt en mycket bra tidpunkt att besöka naturreservaten i Tanzania. Gnuerna migrerar under juni – juli, dock tenderar tiden för migrationen att variera från år till år. Kalvningen sker i regel mellan januari och februari.

  • Något lättare att se djuren som ofta samlas vid vattentillhål under torrperioden
  • Mest sol
  • Något kyligare (speciellt på kvällar och morgnar! Varma kläder rekommenderas!)
Den våta perioden: November – Mars (small rain)

Under november – februari regnar det periodvis. Dock är regnen oftast korta och tillfälliga och solen torkar snabbt upp naturen. Det är lite kraftigare grönska men det hindrar en inte att få uppleva djuren och naturen.

  • Under januari – februari kalvar många djur och då finns det stora möjligheter att se rovdjur ”in action”.
  • Trots att vilda djurlivet är något lättare att se under torrperioden så fungerar det alldeles utmärkt bra att besöka Serengeti (norra Tanzanias naturreservat) året runt.
  • Under april och maj regnar det generellt mera (big rain) och vår rekommendation är att ni åker mellan juni- mars om möjligt.

Hälsa

Obligatoriskt att ha vaccinerats mot Gula Febern. Malaria finns. I övrigt ber vi dig kontakt din hälsostation/doktor för konsultation om övriga vaccinationer.

Mat

Det är generellt mycket hög standard på renlighet på alla lodger vi använder oss av. Maten är en mix av europeiskt, indiskt och afrikanskt kök. Mycket, vilt och grönsaker på lodgerna, vid kusten och på Zanzibar finns det god tillgång på fisk och skaldjur!

Klädsel under safarin

Vi rekommenderar bekväma kläder samt skor. Tidiga morgnar kan vara lite kyliga, därför kan det vara bra att ha med sig tröja samt vindtät jacka. På dagarna är det relativt varmt och låg luftfuktighet. Tunna långbyxor kombinerat med kortbyxor samt skjorta/t-shirt är bra klädsel under dagstid. Solglasögon och obligatorisk safarihatt rekommenderas mot solen!

Klädsel strandliv (Zanzibar & kusten Kenya, Tanzania)

På Zanzibar är majoriteten av befolkningen muslimsk, finns även muslimiskt inslag vid Kenyas och Tanzanias kustremsa. När du spenderar tid utanför ditt hotell rekommenderar vi att du bär långbyxor eller en kjol som slutar knähöjd. Samma klädkod gäller i de flesta hotellrestauranger under middagen. På stranden går det bra att ha bikini, men ha gärna en sarong som du kan svepa in dig i till och från stranden.

Bagage

Begränsa baggaget under safari till 1 väska (bag), max 20 kg per person. Helst en mjukare väska. Undvik hårda resväskor.

Försäkring

Se till att ha en bra reseförsäkring som täcker hela din vistelse i Afrika. Vår samarbetspartner; ”Fortes-Safaris” har dessutom en separat försäkring som är obligatorisk och ger dig flygtransport till lämpligt ”American hospital” om olyckan är framme. (Blanketter och dylikt förmedlar vi i samband med bokning av resan).

Dricks

Dricks är inte inkluderat i resans pris. Vanligt är att man ger ca 10 USD per dag och person till chauffören. Vi rekommenderar att man ger detta som en klumpsumma till chaffören då safarin avslutas.

Elektricitet

Det som gäller generellt är 240 volt. I vissa fall förekommer det att det bara finns el mellan 18:00-21:00 på lodgerna. Vi rekommenderar att du tar med dig en strömadapter. Köp den gärna innan avresa, så att du säkert vet att du har en som fungerar.

Kikare

Förutom kamera rekommenderar vi våra resenärer att ta med egen kikare för att få ut det mesta av safarin.